Purtarea bebelușului în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19)  

covid19 romanian Apr 29, 2020

Noul coronavirul se răspândește rapid în toată lumea. Ne-a schimbat stilul de viață. În multe țări, copiii de vârstă școlară stau acasă, grădinițele și creșele sunt închise, adulții lucrează de acasă cât mai mult posibil și multe locații sunt închise (cum ar fi restaurantele, etc). Cu toții suntem nevoiți să luăm în calcul situații la care nici măcar nu ne-am gândit vreodată înainte. 

CU SIGURANȚĂ APAR ÎNTREBĂRI ȘI DESPRE PURTAREA SĂNĂTOASĂ A BEBELUȘULUI

  • se recomandă folosirea unui sistem de purtare atât în casă, cît și în timpul ieșirilor. 
  • în timpul ieșirilor, purtați-vă bebelușul pentru a limita cotactul acestuia cu suprafețele pe care le poate atinge.  
  • sistemul de purtare ajută și pentru a evita contactul bebelușului cu persoanele din jur care vin prea aproape sau doresc să îl atingă. 
  • purtarea bebelușului reduce stresul, în special în momente ca acestea, în care copiii percep semnalele tensionate din mediul apropiat. Îi ajută și pe părinți, cu siguranță! Atingerea și conectarea psihică sunt esențiale pentru ființa umană.  
  • este recomandată spălarea și aerisirea sistemului de purtare mai des ca de obicei. Spălarea cu detergent la cea mai mare temperatură indicată de producător este suficientă. Dacă nu puteți spăla frecvent un sistem de purtare cu catarame, tip marsupiu, se recomandă dezinfectarea cataramelor și aerisirea sistemului. Folosirea fierului de călcat sau a unei stații cu aburi este, de asemenea, utilă pentru a diminua cantitatea de germeni de pe materialul textil (gen sling, wrap, etc). Verificați întotdeauna recomandările producătorului. 

Bine de știut: copiii foarte rar prezintă manifestări fizice ale infecției cu noul coronavirus. Din acest motiv, nu reprezintă o grupă specifică de risc; nici măcar bebelușii. Cu toate ca riscul este unul scăzut, ei se pot îmbolnăvi . Cănd un copil este infectat cu noul coronavirus, se pare că are simptome mai puțin severe decât un adult. 

RECOMANDĂRI GENERALE: 

Există o serie de măsuri generale care se aplică deja în mai multe țări, cu scopul de a limita îmbolnăvirile masive. Un punct culminant al infecției (”vârf”) poate duce la situația în care un număr mare de persoane din grupa de risc să aibă nevoie de îngrijiri medicale simultan. Există limitări ale sistemului de sănătate pe care trebuie să le înțelegem și să le acceptăm: număr limitat de paturi în secțiile de terapie intensivă, personal care trebuie să asigure îngrijirea optimă a pacienților.  Ce este de facut? 

  • spălați-vă pe mâini regulat și constiincios timp de 20-40 secunde. 
  • acoperiți-vă gura cu cotul sau un șervețel de unică folosință când tușiți sau strănutați. 
  • folosiți prosoape de hârtie pentru uscarea mâinilor după spălare și aruncați-le după utilizare. 
  • evitați contactul fizic cu alte persoane: îmbrățișări, strâns mâna, sărut.. 
  • dacă prezentați simptome similare gripei sau răcelii, stați în casă și nu ieșiți până nu vă însănătoșiți. 
  • în timpul ieșirilor (ex. cumpărături) mențineți o distanță socială de minim 1.5 m. 
  • pe cât posibil, reduceți programul de lucru sau lucrați de acasă 

RECOMANDĂRI GENERALE PENTRU SITUAȚII POSIBILE:

Atât copilul, cât și părintele, nu sunt infectați cu noul coronavirus: 

Purtarea bebelșulului se desfășoară fără restricții, ca de obicei. Este foarte importantă limitarea contactului cu alte persoane. Plimbările ocazionale sunt permise în anumite țări, respectând distanța socială. Încurajăm părinții să se informeze și să urmeze măsurile guvernamentale ale țării. 

Părintele este infectat cu noul coronavirus, copilul nu: 

Dacă mama sau alt membru al familiei apropiate prezintă semnele infecței cu noul coronavirus, există o probabilitate foarte mare ca bebelușul să fi fost deja expus. Perioada de contagiozitate începe dinainte de manifestarea simptomelor. În această situație, se respectă măsurile impuse de guvern. Părinții trebuie să contacteze medicul și să aplice protocolul recomandat. 

Dacă bebelușul nu este infectat cu noul coronavirus, purtarea acestuia sau contactul piele-pe-piele cu persoana infectată nu sunt recomandate. Alăptarea poate continua, respectând măsurile de igienă și siguranță. Se recomandă folosirea măștii pentru a acoperi gura și nasul persoanei infectate. 

Contactul fizic este o nevoie de bază pentru bebeluși. Dacă există posibilitatea, o persoană sănătoasă se va ocupa de copil. Gestionarea acestei situații poate fi dificilă, mai ales dacă familia se află în carantină, în izolare la domiciliu. Există posibilitatea ca toți adulții din preajma bebelușului să fie infectate cu noul coronavirus. În acest caz, părinții aleg să își poarte bebelușul, respectând măsurile de igienă și siguranță. 

Parintele si copilul sunt infectati cu noul coronavirus: 

Când mama sau un alt membru al familiei prezintă simptomele specifice infecției cu noul coronavirus, sunt mari șansele ca bebelușul să fi fost deja expus virusului. Părinții trebuie să contacteze medicul și să aplice protocolul recomandat. 

Dacă starea de sănătate permite, părintele poate continua purtarea bebelușului, separarea având mai multe dezavantaje decât avantaje. Pe cât este posibil, mențineți apropierea, inclusiv în mediul spitalicesc.

RECOMANDĂRI ADIȚIONALE DE INTERES:

  • n acest moment, cadrele medicale care vizitează acasă mama și copilul nu recomandă prezența altor persoane în timpul vizitei. Măsura are caracter protectiv atât pentru familie, cât și pentru cadrul medical (limitarea expunerii). Dacă personalul medical se infectează, în mod direct este afectată calitatea actului medical. Consultați medicul dacă aveți întrebări suplimentare (Sursa: Maternity care The Netherlands) 
  • Nu este permisă prezența vizitatorilor în timpul consultației medicului, a moașei sau a consultantului în lactație. 
  • Alăptarea este alegerea optimă pentru hrănirea bebelușului. Laptele matern protejează natural împotriva infecțiilor și ajută bebelușul în dezvoltarea sistemului imunitar. Mama infectată cu noul coronavirus poate alăpta, respectând măsurile de igienă și siguranță. Consultați consultatul în lactație IBCLC dacă aveți întrebări. Recomandările oficiale privind alăptarea în timpul infecției COVID-19 sunt disponibile pe siteurile OMS și UNICEF.

 

Surse: World Health Organization (WHO): www.who.int/health-topics/coronavirus  Unicef: www.unicef.org/stories/ Centers for Disease Control and Prevention (CDC): https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/cleaning-disinfection.htm 

PDF download: https://www.dropbox.com/s/q9le14t31kly48k/Covid19.pdf?dl=0

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

CALL TO ACTION

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.